Історія церкви

Історія церкви ЄХБ «Преображення»

Виникнення та зростання церкви

У місті Львові, на вулиці Івана Багряного 38 (Галини Гурської), відбувались зібрання євангельських християн баптистів, які однодушно поклонялись Єдиному Всевишньому Богу. 27 червня 1997 року більша частина членів церкви перейшла у новий освячений Дім Молитви, що знаходиться на вулиці Зеленій 11б. Сьогодні це Центральна Церква ЄХБ м.Львів. Інша частина членів церкви, які, переважно, проживають у Залізничному районі м. Львова, за власним бажанням залишились у попередньому Домі Молитви. Саме так утворилась наша 1-а Церква ЄХБ м. Львів.

Першим пресвітером нашої Церкви був Романюк Іван Миколайович – старший пресвітер Львівської області. Невдовзі, на служіння другого пресвітера, було запрошено диякона одної із церков – Оверка Володимира. Господь також благословив наше зібрання новими служителями, яких обрали із рядових членів церкви.

Отже, 1-а Церква ЄХБ зростала кількісно та якісно. Вона приймала активну участь у різноманітних євангелізаційних служіннях. Люди, які чули Слово Боже, навертались до Бога через покаяння, приймали водне хрещення по вірі та приєднувались до церкви. Поступово кількість членів зросла до 280 осіб.

Проте у 2005 році, на вимогу громади АСД (власника Дому Молитви на вул. І. Багряного) наша церква була змушена залишити цей Дім Молитви і тимчасово перейти в приміщення Центральної Церкви ЄХБ, через це зібрання доводилось чергувати, щоб не завдавати незручностей. Так закінчився перший етап життя нашої церкви.

Складні часи

Другий етап розпочався восени 2005 року та виявився досить складним. У церкви «Преображення »більше не було свого Дому Молитви, вона змінила своє місцезнаходження і час проведення богослужінь. Багато братів та сестер перейшли в інші євангельські баптиські церкви, особливо люди похилого віку, яким було незручно доїжджати у той район міста. Кількість членів церкви зменшилась приблизно до 150 осіб. Проте навіть будучи у незручному становищі та у меншій кількості, ніж було раніше, церква не занепадала духом і продовжувала служити, покладаючи надію на Господа та Його милість і допомогу. У 2007 році Бог дав можливість придбати невеликий будинок у Залізничному районі на вул. Фабричній 21, де було заплановано збудувати новий Дім Молитви.

Нові служителі церкви

Також Бог подбав і про духовне укріплення нашого зібрання. Ще до початку будівництва на новому місці, Господь особливим чином використовував молодь нашої церкви, яка здійснює працю з дітьми із неблагополучних сімей і з дітьми напівсиротами у «Клубі Майбутнє».

Для того, щоб кожен член церкви зміг отримати необхідну духовну підтримку й опіку, у 2010 році було посвячено ще двох пресвітерів – Гайдучка Віктора та Шміліховського Анатолія.

Дім молитви церкви «Преображення»

Дім молитви церкви «Преображення» під час будівництва

Новий Дім молитви

У серпні 2011 року розпочалось будівництво. Багато членів церкви брали безпосередню участь у зведенні нового Дому Молитви. Кожен вкладав у цю справу по мірі своїх умінь і можливостей. Господь послав чудову суху погоду впродовж усієї осені та на початку зими (такої зими не пам’ятали навіть старі люди). Сніг випав тільки тоді, коли будівельники накрили дах будинку.

Ця будівля стала місцем, в яке приходили нові люди для того, щоб дізнатись про Бога. Навіть в той час, коли ще тривали будівельні роботи, в ній уже звершувались святкові богослужіння, про Бога свідкували невіруючим дітям і їхнім батькам.

Служіння старшого пресвітера було передано Гайдучку Віктору. У вересні 2012 року на членському зібранні було вирішено змінити назву церкви на Церква «Преображення» ЄХБ міста Львів.

21 квітня 2014 року відбулось таке довгоочікуване посвячення нового Дому Молитви. Свято справді було величне, адже прославлявся Господь, який весь цей час так дивно вів наше зібрання і допоміг отримати свій Дім Молитви. 10 квітня 2016 року було посвячено на пресвітерське служіння Пасічника Віталія. Всі ці події є, так би мовити, третім етапом у житті нашої церкви.

Нові служіння церкви

На новому місці церква наповнилася новими членами. Тут почали проводити денний соціальний центр, вистави християнського аматорського театру та літні дитячі табори. Молодь організовує різні соціальні акції, серед яких акція в пам’ять жертв голодомору 1932–1933 років і акція спрямована проти абортів. Також є служіння для бездомних людей. Також церква «Преображення» не залишилась осторонь війни на Сході країни: збирала кошти, продукти, одяг для потреб людей, які проживають у зоні АТО, та допомагала переселенцям, що переїхали жити у Львів. Усі ці служіння спрямовані на те, щоб досягнути людські серця для Господа. Тому багато людей почули про Бога, повірили у Його жертовну любов, а дехто ще є на шляху примирення з Ним.

І за все це слава нашому Єдиному Всевишньому Богу!!!